Tuesday, December 18, 2012

Diet?

Nak jaga diet ni bukan satu kerja mudah. Kadang-kadang kita tergoda juga dengan juadah yang kita gemari. Silap haribulan niat nak makan sedikit.... sedar-sedar dah habis satu pinggan !!

Untuk mengelak dari 'terjerumus' dalam keadaan seperti itu, di antara petua atau 'tricks' yang boleh dilakukan adalah:

1. Jangan letakkan snacks dekat dengan televisyen...ini untuk mengelakkan kita mengunyah makanan ringan semasa menonton TV....INGAT snacks ada banyak kalori dan tidak mengenyangkan!!

2. Kalau nak snack juga...makan buah-buahan.

3. Untuk mereka yang jenis 'social eaters', elakkan duduk berbual di meja makan apabila sudah selesai makan. Ini akan menghalang kita daripada makan 'secara tidak sengaja'.

4. Sekarang ini zaman IT...kalau rasa macam nak makan tetapi sebenarnya tidak lapar atau baru saja lepas makan...apa kata kita masuk Internet sehingga 'gian nak makan' tu hilang.

5. Pastikan diri sentiasa aktif (kita kan kena jalan 10,000 steps sehari). Rajinkan diri buat kerja rumah instead of lepak tengok program TV dari pagi sampai malam.

6. Ada terbaca somewhere (dah lupa kat mana) yang otak kita mengambil masa 30 minit untuk memberi signal 'kenyang'...jadi, makan lambat2...jangan gelojoh...ikut sunnah Nabi (s.a.w), kunyah slow2 hingga 'lumat' makanan tu.

7. Kalau makan di luar, pesan separuh saja apa2 juadah yang hendak dimakan, atau share dengan anak yang sedang membesar yang memerlukan lebih kalori.

8. Elakkan memakan 'benda manis' selepas main meal...kerana 'benda manis' akan membuat kita rasa lapar semula.

9. Amalkan portion, 1/4 plate nasi (atau karbo lain), 1/4 plate protein dan 1/2 plate sayur-sayuran

10. Untuk penggemar roti, amalkan makan roti 'sihat'...seperti roti wholemeal, multigrain dsbnya. Selain mengandungi serat yang tinggi, roti ini juga membuat kita kenyang lebih lama (my experience lah).

11. Untuk mereka yang sering bermesyuarat, elakkan makan kuih semasa mesyuarat. Karipap atau kuih seri muka atau kuih kasturi tu banyak sangat kalorinya....kalau 2 biji boleh sama dengan sepinggan nasi atau lebih.

12. Dapatkan rutin atau formula anda sendiri...find out what works for you and not what people say will work for you. For example for me I have to eat a high protein breakfast so kalori breakfast tinggi sedikit jika dibandingkan dengan lunch and dinner.

Itulah dia sebahagian dari perkara yang boleh dijadikan panduan.

Yang penting adalah istiqamah. It is not how much weight you lose it is whether you can sustain a healthy lifestyle.

Niat kita dalam mengawal berat badan pun mesti betul. Janganlah untuk menunjuk-nunjuk susuk tubuh yang lebih menawan kepada orang ramai.

Kita berdoalah supaya dengan gaya hidup yang lebih sihat maka insya Allah kita lebih sihat dan boleh terus beribadat kepada Allah dengan sempurna. Amin.


No comments:

Post a Comment